Якщо не перекрити потоки «сірого» російського зерна, то Казахстану буде дуже боляче — експерт

Зерновий союз Казахстану очікує врожай зернових та зернобобових культур на рівні 18 млн т через сприятливі погодні умови. З них пшениця складе 14,4 млн тонн. Обсяг власного врожаю — основний чинник формування цін зерно в Казахстані. Також найважливіший елемент — це перетікання зерна з росії. 

Про це розповів експерт, офіційний представник ЗБК Євген Карабанов, пише ElDala.kz.

За його словами, минулого сезону Казахстан отримав з росії збіжжя (як офіційні, так і контрабандні) обсягом до 3 млн т. Це певною мірою було благом, враховуючи недобір власного врожаю через посуху.

«‎Проте сьогодні ситуація вже інша — прогнозований урожай у Казахстані повністю закриє і власну потребу країни, і експортний потенціал, лімітований вузькими транспортними коридорами. Отже, зайве російське зерно — це чинник до надмірного затоварювання внутрішнього ринку та зниження цін нижче за справедливий рівень»‎, — розповідає експерт.

В Зерновому союзі Казахстану зауважили, що якщо не перекрити потоки «сірого» зерна, то Казахстану буде дуже боляче. А поки що ніхто не бачить ні в кого бажання їх перекривати. На додаток, на сьогодні російський фураж настільки привабливий за ціною для птахівників, що фермерам з ним ніяк не вдасться конкурувати. 

«‎Пшениці низьких класів у росії цього року дуже багато, і тонна цього фуражного зерна зараз коштує 7 тис. рублів. З доставкою до Казахстану це 9600. Плюс 12% ПДВ. У перерахунку на тенге — приблизно 85 тис. тенге/тонна», — підрахували в ‎ЗБК

Нагадаємо, раніше казахстанські галузеві асоціації просили накласти заборону на ввезення в Казахстан з росії автомобільним транспортом різних видів зерна — пшениці, кукурудзи, ячменю, а також борошна та насіння соняшнику.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *