Гідрометцентр: Стан озимих значно кращий, ніж минулого року

До 65% посівів озимих культур станом на грудень знаходяться у доброму та відмінному стані, а 30-35% будуть залежати від погодних умов протягом зими.

Такі дані моніторингу Укргідрометцентру оприлюднило Міністерство аграрної політики та продовольства.

Як зазначається, вказаний показник — середньостатистичний по всіх роках.

За експертною оцінкою, у цілому по Україні стан посівів озимих культур оцінювався як значно кращий порівняно з початком листопада минулого року.

«Посіви, навіть слаборозвинені (у фазі сходів), яких нинішньої осені більше, відзначалися рівномірним розвитком. Проте, з огляду на фазовий стан розвитку, залежність майбутнього врожаю озимих культур від погодних умов зими 2022-2023 рр. буде дуже значною», — вважають спеціалісти.

За останнім визначенням рівня зволоження ґрунту, проведеного 28-30 жовтня 2022 р., запаси продуктивної вологи орного шару ґрунту під озимими культурами на більшості засіяних площ були оптимальними (21-40 мм). На окремих площах східних, західних та північних областей 0-20 см шар ґрунту був перезволожений (більше 40 мм продуктивної вологи). Одночасно у південних та на окремих площах центральних областей зволоження орного шару ґрунту було недостатнім для кінця осені (11-20 мм, місцями менше 10 мм продуктивної вологи), найбільше таких площ було в Одеській області.

Обстеження посівів у другій половині листопада показали, що на 30-40% площ рослини досягли масового кущіння, це є найбільш сприятливим для перезимівлі. На решті площ відмічалося утворення 3-го листка та сходів.

«За візуальною оцінкою, на 65% (2021 р. — 56%) обстежених полів рослини ввійшли в зиму в доброму та відмінному стані, на 28% (2021 р. — 35%) площ стан рослин оцінювався як задовільний. На 7% (9%) площ рослини були слаборозвиненими (не досягли безпечного для перезимівлі фазового розвитку). Найбільше таких посівів (від 7 до 28%) у Харківській, Вінницькій, Одеській та Львівській областях. У ряді областей всі посіви тільки у доброму стані», — констатують метеорологи.

Умови для загартування рослин нинішньої осені були частково сприятливими. Схожий загальний стан посівів спостерігався восени 2021 року. Перезимівля зимуючих культур розпочалася цілком задовільно. З середини листопада у багатьох областях (західні, північні, частково центральні) спостерігався сніговий покрив, почав промерзати ґрунт. З початку зими найнижчі температури повітря досягали -5-13°С, при цьому мінімальна температура ґрунту на глибині 3 см нижче -1-5°С не опускалася, що не створювало загрози для рослин.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *