ФАО прогнозує скорочення посівів озимої пшениці в Україні на 40%

Сівба озимої пшениці під урожай 2023 р. триває у країнах північної півкулі на тлі занепокоєння щодо доступності основних сільськогосподарських ресурсів та несприятливих погодних умов.

Хоча високі ціни на врожай сприяють збереженню площ на рівні вище середнього, говориться у повідомленні Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). 

Так, у США сівба озимої пшениці йшла швидкими темпами і станом на середину листопада була майже завершена. Наразі посуха вражає приблизно три чверті площ посівів озимої пшениці, й прогнозується, що такі умови збережуться у деяких регіонах до початку наступного року. 

У ЄС посів озимої пшениці триває за погодних умов, що сприяють сходам і врожаю. У деяких регіонах все ж таки спостерігається дефіцит опадів.

В Україні прогнозується зменшення посівів пшениці порівняно із середнім п’ятирічним показником на 40%, оскільки війна продовжує обмежувати доступ до полів і спричиняє серйозний дефіцит ресурсів. 

Скорочення посівів озимої пшениці очікується в росії, де рясні дощі перешкоджали підготовці полів, а відносно нижчі внутрішні ціни спричинять скорочення площ. При цьому площі під озиминою знизяться до середнього порівняно з минулим роком рівня. 

Високі внутрішні ціни на пшеницю в країнах Азії сприятимуть збільшенню посівних площ. У Китаї та Індії прогнозують, що посіви пшениці складуть вище середніх. У той же час у Пакистані можливе скорочення площ. 

Крім того, ФАО знизила прогноз світового виробництва зернових у 2022 р. до 2 756 млн т (на 2% менше, ніж у 2021 р.) за рахунок скорочення урожаю кукурудзи в Україні, де частина зернової залишиться у полях через подорожчання доробки зерна. Аналітики також знизили прогноз світового виробництва пшениці, але, незважаючи на це, новий показник у 781,2 млн т залишиться рекордно високим. 

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *