Фахівець розповів, чи варто чекати на здорожчання ріпака

До кінця 2022 року попиту на ріпак немає. Водночас після нового року інтерес до олійної збільшиться, але він буде легко покритий з внутрішніх запасів в ЄС.

Про це розповів директор консалтиногово-аналітичної компанії Barva Invest Юрій Гаврилюк в матеріалі: «‎В ПУСК очікують, що виросте попит і ціни на ріпак. Чому я з цим не згоден» на Latifundist.com.

За його словами, ціна на ріпак не росте через численні обмеженнями роботи «зернового коридору‎»‎ і зміщенням традиційного періоду експорту ріпаку, 

«‎‎Україні вивезла дуже багато ріпаку в Польщу та транзитом в Німеччину. Крім того, власний врожай в ЄС росте вже 3-й рік поспіль, а споживання залишається практично без змін. Саме через це залишки ріпаку в експортно-орієнтованій Польщі залишаються рекордно високі», — розповів експерт. 

Своєю чергою, акцентує фахівець, такий стан речей бачать і локальні європейські переробники і трейдери, які зовсім не поспішають викуповувати товар з ринку, розумуючи, що товару вистачить усім і на тривалий час.

Юрій Гаврилюк зазначив, що до кінця 2022 року попиту на ріпак не  буде. Переробні заводи забили свої склади, тому навіть посередникам важко реалізувати те, що в них є. Водночас після нового року якась хвиля попиту повинна бути. 

«‎Але вона завжди є тільки через те, що на той момент проходить половина сезону і ті запаси, які були закуплені прямо з полів — вже перероблені, а працювати то далі потрібно. Цей попит буде легко покритий з внутрішніх запасів в ЄС‎», — розповідає експерт. ‎

Юрій Гаврилюк відзначає, що більшість експортного потенціалу Україна вже реалізувала і дане питання не має стояти дуже гостро для українського виробника. 

«А для тих хто все ж досі сидить зі своїм врожаєм — особливої надії на відновлення цін ми не бачимо‎»‎, — відзначив директор Barva Invest.

Читайте також: «‎В ПУСК очікують, що виросте попит і ціни на ріпак. Чому я з цим не згоден»‎ 

Нагадаємо, раніше аналітичний центр кооперативу «ПУСК» повідомив, що в Україні можна очікувати подальшого пожвавлення попиту на ріпак та певного зростання цін на олійну.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *