Експерт розповів, чим краще обробити озимі перед посівом

Захист озимих зернових культур необхідно розпочинати до сівби, адже такий підхід забезпечить отримання здорових, сильних та рівномірних сходів, що, власне, є важливою передумовою подальшого повноцінного розвитку посівів і високих якісних та кількісних показників майбутнього врожаю. 

Про це розповідають спеціалісти UKRAVIT SCIENCE PARK.

Зазначається, що плануючи посів озимих зернових колосових культур, важливо особливу увагу приділити протруюванню посівного матеріалу. Оскільки незараженого насіння, яким би якісним воно не було, немає, доцільно подбати про первинний захист від хвороб. Значна частка яких передається через посівний матеріал. 

Так, за результатами досліджень, проведених в «Інституті здоров’я рослин» у 2022 році, на зразках посівного матеріалу зернових було виявлено збудників Alternaria spp., Fusarium spp.; також доволі часто зустрічалося насіння, уражене бактеріозом. Крім того, не варто забувати, що патогени можуть зберігатися у ґрунті та на пожнивних рештках і уражувати сходи, перешкоджаючи їх повноцінному росту та розвитку. 

«‎Значною проблемою на ранніх етапах вегетації для культури є й ґрунтові та ранньопіслясходові шкідники: вони пошкоджують насіння та молоді проростки фізично, що в підсумку негативно відбивається на густоті посівів та на їх загальному стані. Тому, щоб попередити шкоду від цього комплексу загроз, перевагу якнайкраще віддати комплексним протруйникам, які одночасно забезпечать контроль і поширених хвороб, і ґрунтових та ранньопіслясходових шкідників», — зазначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець.

Читайте також: «‎Посів озимини: підготовка, поради, технологія»‎

В умовах осінньої посівної кампанії агросезону – 2022 Олександр рекомендує для обробки посівного матеріалу зернових колосових культур комплексний інсекто-фунгіцидний протруйник Паскаль (флудиоксоніл, 50 г/л + тебуконазол, 30 г/л + азоксистробін, 20 г/л + тіаметоксам, 250 г/л). 

«Таке поєднання діючих речовин дозволяє не лише контролювати максимальний спектр хвороб та ґрунтових і ранньопіслясходових шкідників, але й попереджує ризик виникнення у них резистентності», — акцентували в UKRAVIT SCIENCE PARK.

Крім того, за рахунок азоксистробіну та антистресовій дії тіаметоксаму Паскаль забезпечує додатковий фізіологічний та стимулюючий ефект, що дозволяє отримати здорові рівномірні сходи озимих зернових культур та створити підґрунтя для подальшого повноцінного розвитку та формування високого рівня майбутньої врожайності‎

Нагадаємо, що експерт розповів, як захистити посіви сої та плодові насадження від шкідників.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *