Експерт розповів, як займатись землеробство під час війни

Нині вигідніше орендувати землю, а не купувати. Краще довгострокова оренда, як для підприємства, так і для пайовиків та територіальних громад. 

Таку думку висловив керівник земельного сектору «Жива Нива» Максим Тальк в матеріалі: «‎Без земельного аудиту ніколи не отримаєш землі конкурентів‎»‎ на Kurkul.com.

За його словами сумлінно виконуючи свої зобов’язання, виплачуючи своєчасно конкурентну оренду плату, підтримуючи соціальну складову громад можна впевнено працювати на орендованій землі. Наразі у господарстві приблизно 10% власних земель, відповідно — 90% орендованих. 

«‎Розширення земельного банку, є основним завданням земельної служби компанії, яку я очолюю. Дрібними шматочками доповнюємо теперішній земельний фонд у 3,2 тис. га. Ми користуємось сервісом Feodal. До того користувались тільки Excel та Digitals», — згадує керівник земельного сектору.

Максим Тальк розповідає, що мова не йде про купівлю готового зембанку якогось господарства. Це, наприклад, можуть бути комунальні землі чи невитребувані паї. 

Читайте також: «‎Розмінувати поля: час, гроші, ризики та чорний ринок саперів»‎ 

Так, нещодавно, за допомогою Feodal, компанії вдалось знайти кілька невитребуваних земельних ділянок, розпорядниками яких, наразі, є територіальні громади. 

«‎Надали відповідні клопотання до сесії та чекаємо на відповідь»‎, — зауважив він.  

Керівник додає, що з Feodalом стало зручніше та швидше відслідковувати вільні земельні ділянки без «договору оренди». Адже в системі можна побачити не тільки інформацію про речові права по кожній окремій ділянці, а й аналітику закінчення договорів оренди у конкурентів. 

Нагадаємо, що компанія Feodal спільно з Міністерством аграрної політики запустила проєкт, спрямований на допомогу фермерам, чиї поля постраждали в результаті воєнних дій.

 

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *