Експерт поділився досвідом з підвищення урожайності на 20-30%

Використання авіаобробки посівів підійме на новий рівень технології вирощування культур, підвищить урожайність на 20-30% і рентабельність виробництва.

Про це розповів доктор біологічних наук, агроном-консультант Сергій Хаблак в блозі на Latifundist.com.

За словами фахівця, літак може брати на борт близько 2-3 т засобів захисту. Це дає йому можливість без дозаправки дуже швидко оброблять величезні площі. 

«Класична авіація вигідна на великих площах. Переваги обприскування літаком очевидні — висока оперативність та швидкість обприскування‎», — говорить експерт. ‎ 

Порівнюючи літак з наземними обприскувачами доктор біологічних наук відзначає, що авіаобробка однозначно виграє за наступними пунктами: 

  • Терміни робіт. Так, під час обробітку грунту добривами швидкість — 200-220 км/год, смуга охоплення 60 м. Трактор по полю так швидко їздити не вміє. 
  • Зменшення витрат засобів захисту і добрив за рахунок рівномірного розподілу по всій території. 
  • Висока точність розпилення розчинів. 
  • Широкий радіус дії завдяки маневреності, можливість швидко переходити з однієї ділянки на іншу, в тому числі зі складним ландшафтом. 
  • Відсутність механічного пошкодження рослин і ущільнення грунту. 
  • При організації процесу, що забезпечує безперебійну роботу у відповідних метеорологічних умовах денне напрацювання на один  літак складає  1,5 тис. га і більше. 

«‎Підживлення азотними добривами ранньою весною забезпечує найвищі прибавки урожаю зернових. Найефективніше проводити підживлення коли грунт вологий, відразу після сходу снігу і неможливо зайти в поле наземною технікою. Та головною перевагою авіаційної обробки є відсутність технологічних колій. На цих коліях зазвичай господарство втрачає до 5-10% врожаю. Літаку немає рівних і при обробці високорослих рослин інсектицидами і фунгіцидами від хвороб і шкідників», — розповідає ‎Сергій Хаблак.

Використання самохідних обприскувачів для обробки полів більш звичне і доступне, але, за словами фахівця, має ряд недоліків: 

  • Під технічними шляхами тракторів щороку гине частка врожаю (6-10%). 
  • Невисока швидкість роботи (100-200 га за 8 годин, а літак 1500-3000 га за 6 годин). Тобто літак в 15 разів швидше виконує роботу та може замінити до 8 самохідних обприскувачів. Розгорнути наземне обприскування швидко та покрити велику площу за короткий проміжок часу неможливо. 
  • Для обприскування схилів або важкодоступних місць наземне обприскування не підходить взагалі.

Читайте також: «‎Політ нормальний: чому літак кращий за обприскувач для внесення ЗЗР і добрив»‎ 

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *