Експерт поділився досвідом використання тіосульфат амонію на українських полях

Українські виробники нещодавно почали використовувати технологію, якою вже тривалий час успішно користуються аграрії Сполучених Штатів Америки та Європи. Йдеться про застосування Thio-Sul® (тіосульфат амонію від Tessenderlo Kerley) — рідкого висококонцентрованого азотно-сірчаного добрива.

Про це йдеться в матеріалі: «‎Пролонговані азот і сірка зі зменшенням господарських втрат азоту» на SuperAgronom.com.‎ 

Відмічається, що у перший рік появи Thio-Sul® на ринку України, а це був 2019 рік, у «ПКЗ-Агро», що в Пирятинському районі Полтавської області, застосували на кукурудзі у передпосівну культивацію суміш, в якій містилось 250 кг/га КАСу і 30 кг/га Thio-Sul®.

Гібрид ДКС 3939 (ФАО 320) під який були внесені ці добрива, показав прибавку в заліковій вазі в перерахунку на сухе зерно стандартної вологості на рівні 0,35-0,4 т/га порівняно з варіантом із «чистим» КАС.

«Здавалось би, прибавка не така вже й велика, але вона чесна. І вона відтворювана в наступних ротаціях вирощування культури. Тобто надалі в тих самих умовах Пирятинського району прибавка від застосування продукту Thio-Sul® завжди становила від 0,35-0,4 т/га до 0,6 т/га. І це вже аксіома, яка робить даний продукт системним при вирощуванні кукурудзи», — запевняє менеджер з розвитку напряму спеціальні та мікродобрива компанії «Ерідон» Микита Суворов.

Загалом же, за словами фахівця, за даними 2020-2021 років в середньому кожна гривня, вкладена в Thio-Sul®, давала з прибавкою врожаїв приблизно 6-8 грн/га.

«Цьогоріч точні підрахунки складно провести, але якщо умовно врахувати зниження цін на продукцію й актуальну ціну на Thio-Sul®, то можна приблизно порахувати, що цей продукт поверне з додатковим врожаєм до 3 гривень на кожну витрачену на нього гривню. Так, економічна ефективність дещо менша, ніж у попередні роки, але вона точно буде», — стверджує Микита Суворов.

Отже, як зауважує Микита Суворов: «Thio-Sul® (тіосульфат амонію від Tessenderlo Kerley) — це дієвий та перевірений інструмент управління азотного живлення азотолюбних культур за цілком невеликі гроші».

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *