Через окупацію Україна втратила 5% яблуневих садів

На українське садівництво значно вплинув фактор активних бойових дій і агресії з боку рф. Прямий ефект від окупації — мінус 5% від загальних площ під яблуневими садами.

Про це розповів керівник аналітичного напряму проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Євген Кузін під час онлайн-конференції «Яблучні прогнози 2022».

«В цілому 5% від площ — це невеликий показник, але це якщо говорити про прямий ефект, а найбільш значимими будуть непрямі ефекти. Наприклад, структура споживання в новому сезоні буде відрізнятися від структури в сезоні-2021/22. Насамперед через те, що з України виїхало 3-5 млн людей», — розповідає Євген Кузін.

За його словами, саме в західних регіонах, особливо весною, змістився центр споживання овочів і фруктів. Також спостерігається відсутність робочої сили для ведення садівництва та збору врожаю.

«Крім структури споживання, змінилися і торговельні умови для українських виробників яблук і експортерів. Фактично в березні відбувся колапс внутрішньої та зовнішньої торгівлі. Україна втратила морську логістику для яблук, і потрібно було шукати інші шляхи постачання на пріоритетні ринки», — розповідає Євген Кузін.

Загалом, оцінюючи світовий ринок яблук, експерт відмітив, що яблучний сезон буде неоднозначним і складним для прогнозування через світові політичні кризи, логістичну кризу у світі та природні катаклізми — як, наприклад, остання хвиля посухи, світова енергетична криза. Цього сезону по деяким регіонам будуть серйозні коливання у виробництві яблук.

Людмила Лебідь, AgroPortal.ua

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *