Ціни на цибулю майже вп’ятеро вищі за торішні

Тенденція до підвищення цін на цибулю спостерігається сьогодні в Україні.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Так, на даний момент цибуля надходить у продаж по 24-27 грн/кг ($0,66-0,74/кг), що в середньому на 10% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

«Ситуацію, що склалася, виробники пояснюють затримкою у проведенні збирання цибулі. Ще минулого тижня деякі господарства змушені були повністю зупинити вибірку через сильні дощі, внаслідок чого пропозиція даної продукції на ринку помітно скоротилася», — пояснюють експерти.

За даними моніторингу, зараз на ринку спостерігається скорочення пропозиції цибулі. Більшість українських виробників завершують реалізацію цибулі ранніх та середніх сортів, тоді як пізніша цибуля масово почне надходити у продаж у середньому через 2 тижні. Водночас попит утримується на досить високому рівні, що дозволяє фермерам переглядати ціну на продукцію у бік підвищення.

Також уточнюється, що на сьогоднішній день вартість цибулі в Україні вже в середньому в 4,6 рази вища, ніж за аналогічний період минулого року.

«Настільки суттєву цінову різницю експерти проєкту пояснюють скороченням виробничих площ під даною культурою і, відповідно, різким зниженням урожаю цибулі. За словами самих виробників, цього сезону в них виникають не лише проблеми з урожайністю, але також і з якістю цибулі. Плантації цибулі зараз масово атакують захворювання та шкідники, через що фермери змушені будуть серйозно переглянути плани щодо обсягів зберігання даної продукції», — підсумували експерти.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *