‎АГРОТРЕЙД експортував «‎зерновим коридором» понад 100 тис. т зерна ‎

Група «‎АГРОТРЕЙД»‎ експортувала майже 120 тис. т зерна через «зерновий коридор», повідомила пресслужба компанії.  

З серпня, коли з українських портів почали виходити перші пароплави з українським збіжжям, група «‎АГРОТРЕЙД»‎ експортувала 40 тис. т кукурудзи, 7 тис. т сої та 70 тис. т пшениці. Найближчим часом компанія планує вивезти ще 30 тисяч т пшениці.

«Враховуючи, складність ситуації, спричинену війною, ми вважаємо це непоганим результатом цьогорічного експорту через порти», — сказав директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності група «‎АГРОТРЕЙД»‎ Андрій Бут.

Але, за словами Бута, «зерновий коридор‎»‎ хоча і працює, проте досить повільно. 

«‎Наприклад, у Стамбулі інспекційні команди, до складу яких входять представники України, рф та Турції, встигають перевірити чотири-п’ять пароплавів за добу, а бувають дні, коли не інспектується жодне судно. До цього додається погода: у шторм робота зупиняється. Відповідно, термінали забиті, темпи експорту скорочуються навіть у порівнянні з літнім періодом», — зазначає Бут.

Відзначається, що це вплинуло на вартість зерна. Наприклад, якщо у серпні-вересні ціна кукурудзи в порту становила $215-220, то тепер впала до $200 за тонну. 

Загалом, за словами експерта, з початку роботи «зернового коридору‎»‎ Україна експортувала близько 12 млн т зерна.

Читайте також: «‎Як працює черга в «зерновому коридорі» та чи можна проплисти «по блату»?»‎ 

Нагадаємо, в Мінінфраструктури відзначили, у листопаді експорт продовольства через «‎зерновий коридор»‎ знизився до менш ніж 3 млн т через штучне затягування росією інспекції суден.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

 

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *