Аграріям розповіли, як підвищити родючість ґрунту в технології no-till

Компанія «БТУ-ЦЕНТР» та канал No-Tiller запустили спільний проєкт, присвячений вибору найбільш ефективних інструментів у технології no-till, — Agro Web Session «No-till PRO», який стартував 24 листопада 2022 року.

Про це повідомила пресслужба «БТУ-ЦЕНТР».

Відмічається, що експерти та практики детально розглядатимуть різні підходи та їх комплексний вплив на здоров’я і родючість ґрунту. Перша сесія була присвячена мікробіології ґрунту та покривним культурам.

Фермер і популяризатор технології no-till Михайло Драганчук, як один із організаторів заходу, зазначив, що наразі «нульова» технологія актуальна як ніколи, особливо через виклики сьогодення.

«Цього року на тлі агресії росії проти України ціни на ресурси виросли, а на сільськогосподарську продукцію знизились. Технологія no-till, завдяки відмові від механічного обробітку та збереженню пожнивних решток, не тільки дозволяє значно заощадити ресурси, але й зберегти ґрунт від деградації та зберегти його родючість. Окрім цього, вирощування покривних культур, застосування мікробних препаратів та органічних добрив, допоможе не тільки зберегти, але й підвищити родючість ґрунту», — наголосив експерт.

Зазначається, що одним із важливих елементів землеробства є впровадження мікробіологічного інструментарію, а здоров’я ґрунту залишається фундаментом ефективного ведення бізнесу, вважає фітопатолог інституту прикладної біотехнології компанії «БТУ-ЦЕНТР» Юлія Миронова.

Під час першої сесії вона представила результати досліджень з порівняння впливу no-till та класичної технології на ґрунтову біоту. Дослід, проведений у Полтавській області, показав, що загальна кількість мікроорганізмів у ґрунті, де протягом 10 років застосовували no-till, значно вища, порівняно з оранкою. За мінімального обробітку умови для життєдіяльності мікроорганізмів і загалом до відновлення ценозу — кращі.

Зі свого боку, Михайло Войтовик наголосив, що наразі потрібно не «підняти родючість ґрунту», а «відновити справедливість» і повернути втрачене через те що людина втрутилась плугом і таким чином «наробила шкоди» й тепер шукає вихід.

«А no-till це та технологія, яка дає відповіді на дуже багато питань. Не на всі, але на дуже багато. За різними підрахунками, ми втратили досить вагому частку гумусу (хтось каже було 12%, хтось що 10%, але стало 2-3%). І продовжуємо втрачати. Наше господарство 15 років працює по no-till. У комплексі з іншими технологіями ми за цей час додали 1,2% гумусу на наших землях. Нам треба повернутись до природи. Оцей комплекс родючості ґрунту та біопрепарати — все це поєднується. Плюс відмова від плуга», — зауважив Михайло Войтовик.

Читайте також: «‎У нас нема мотивації сіяти, тримає «генний» обов’язок дбати про землю. Емоційна колонка Івана Мірошниченка»

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *