Аграріям цьогоріч доведеться економити на добривах

Визначальними факторами впливу для посівної кампанії 2023 року стануть нестача коштів та забезпеченість добривами.

Таку думку президент «Українського клубу аграрного бізнесу», виконавчий директор і співвласник компанії Agricom Group Петро Мельник висловив в ефірі «FreeДом».

Він зазначив, що в Україні у 2023 році будуть знижуватися посіви кукурудзи, збільшуватимуться площі соняшнику. Посіви озимої пшениці скоротились приблизно на 500 тис. га.

«Під час прийняття рішень щодо посіву аграрії традиційно переходять до тієї продукції, котра більше переробляється та є більш маржинальною — соняшник, соя, ріпак», — пояснив Мельник.  

Щодо ефекту від замінованих територій, то він вважає, що ситуація не настільки значна, щоб можна було говорити про критичність. 

«Це конкретне питання для деяких областей: Харківської, Херсонської, Запорізької, Миколаївської. Якщо розглядати з прив’язкою до цих областей, то це серйозне питання, котре тягне за собою велику частину ВВП всередині областей. В цілому по Україні — це близько 5% ефекту впливу», — додав він. 

Петро Мельник підкреслив, що головне питання в тому, що сільгоспвиробники не до кінця розуміють ефект від недостатнього робочого капіталу. На вилучені кошти з продажів аграрії намагаються закупити насіння, добрива, ЗЗР. Ця невизначеність буде мати найбільший вплив. Швидше за все, доведеться заощаджувати на добривах. 

«Не лише аграрії України, а й Євросоюзу, зокрема, Німеччини, планують економити на використанні добрив», — додав він.

Петро Мельник також зауважив, що безпосередньо Україні продуктова криза не загрожує. В країні більш ніж достатньо зерна, аграрії цього року налаштовані сіяти і забезпечувати продовольчу безпеку. 

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *