Український експорт отримав 3,2 млрд грн підтримки від ЕКА

Експортно-кредитне агентство України (ЕКА) фактично запрацювало під час повномасштабної війни.

Якщо за 2018-2021 роки підтримка експортерів склала близько 100 млн грн, то вже у 2022 році ЕКА підтримала український експорт на 3,2 млрд грн, говориться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації. 

«Фінансування є найбільшою потребою українських експортерів, особливо під час війни. Хоча ЕКА не кредитує бізнес напряму, воно виступає містком між компаніями та банками — страховиком особливого типу. Договір страхування з ЕКА слугує видом забезпечення кредиту, а оскільки програми ЕКА можуть бути поєднані з іншими державними програмами, наприклад, «Доступні кредити 5-7-9%», це дає змогу експортерам отримати кредит під низькі відсотки без застави», — говориться у повідомленні. 

Усього за минулий рік 35 українських експортерів скористались експортним кредитуванням під страхове покриття ЕКА. Завдяки цій підтримці близько 1445 робочих місць було збережено або створено, а 1 грн страхової відповідальності ЕКА генерує 13 грн майбутнього експорту.

Серед продуктів агентства — страхування зовнішньоекономічного договору, страхування передекспортного фінансування, страхування банківських гарантій.

Підприємці–резиденти України, що експортують товари (послуги) українського походження за визначеними товарними групами за УКТ ЗЕД (перевірити відповідність коду можна за допомогою спеціального плагіну на сайті ЕКА) та не перебувають у стані банкрутства, можуть подати заявку на страхування до ЕКА.

Рішення про надання кредиту на виконання експортного контракту приймається безпосередньо банком. Кредитні договори на суму до 20 млн грн терміном до 1 року (портфельне страхування) автоматично підтверджуються агентством. Якщо потрібна більша сума позики — заявка розглядається в індивідуальному порядку. Максимальний розмір можливої позики під страхове покриття ЕКА наразі складає 150 млн грн.

Вартість страхування варіюється залежно від виду продукту, рейтингу країни-імпортера тощо. До прикладу, вартість портфельного страхування наразі складає 0,5% + ПДВ 0,1%. Вартість індивідуального страхування може коливатися від 2 до 2,5%. 

Програми здійснюються разом із банками-партнерами, які мають програми кредитування експортерів із використанням інструментів ЕКА. Наразі це чотири державні банки — Ощадбанк, Укргазбанк, УкрЕКСІМбанк, ПриватБанк та приватний банк — Кредобанк.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *