На нинішніх умовах продовження зернового коридору не буде

Чому я не вірю у продовження зернового коридору. Принаймні на нинішніх умовах

Закінчується термін першого договору щодо експорту зерна з України. Напишу своє бачення, не судіть надто прискіпливо.

Внутрішня ситуація

Що ми маємо: приблизно по 3-4 млн тонн на місяць експортується. Перший місяць із хвостиком мутинаціонали вивозили зерно, що лежить на терміналах з лютого. На другий вже пішла закупівля нового товару та формування нових партій.

Але, як я бачу, партії були зовсім невеликі, порівняно зі звичайним довоєнним сезоном. Що говорити, якщо той самий «Луї Дрейфус Компані Україна» брав по 8-15 тис. т на місяць нового товару, а торік це було на рівні 300-400 тис. т на місяць.

Просідання в об’ємах очевидне. Термінали постійно переповнені, судна вантажать щодня. Перевалки вільної немає, забиті навіть такі склади, на які до війни ніхто б і не глянув. 

Проблематика з інспекцією суден це окреме питання. Черги на сьогодні понад 100 «лодок» у черзі. Спочатку було 25 акцептованих суден за добу, зараз — 12. Рашисти максимально занижують кількість акцептів на добу, дуже багато відмов із вигаданих причин. Через що ці самі судна стоять в окремій черзі до 7 днів. Судновласник безкоштовно дає 5 днів на інспекцію, після сплачується демередж за простій судна — від $8000 на добу за корабель 5000 мт.

З 10 жовтня кораблі менше 10 000 мт будуть позбавлені можливості пройти її взагалі (АМПУ подібні заяви заперечує —прим. ред.).

Відповідно, трейдери середньої руки залишаються без відвантажень. А великі перестають купувати нові партії вже зараз.

Дрібні порти (Рені, Ізмаїл, Кілія)

Ситуація аналогічна Одесі, тільки ще більше хаотична. Оскільки потужності причалів і складів не розраховані на такий обсяг продукції. Тому стояти в черзі тиждень це норма — склад на колесах, так би мовити. Відвантаження там у середньому 500 тис. т на місяць, за офіційними даними.

Але особисто я не дуже вірю цій статистиці. Черги на розвантаження барж у Констанції можуть бути 2-4 тижні. Це вже мінусові контракти, демередж іде $1,2 із тонни на добу.

Висновок: думаю, буде зниження ціни.

Автомобільна доставка

Черги на кордоні 7-10 днів, залежно від пункту переходу. Завантаження 22 тонни максимум. За автомобілями самоскидами просто дика черга, з тентами (біг-біги) — трохи простіше, але теж складно.

Доставка вагонами

Загалом ситуація просто кепська. Переходи на Польщу: Ізов-Хрубешов — 1,5 місяці в середньому, але були і два місяці у мене особисто. Туди їде кукурудза та соя.

Переходи на Молдову — регулярні конвенції та черги на кордонах — 1-1.5 місяці. Словаччина, Угорщина, Румунія аналогічно.

Перспективи:

Продовження зернового коридору, на мій погляд, зараз під великим питанням. Причина в тому, що продажі рашистів впали через наші продажі, якість української продукції цього року набагато вища і попит більше йде в Україну.  Є і політична складова. Якщо ви звернули увагу на риторику путіна, то вона кожен виступ все більш жорстка та маніпулятивна: «Нас обманюють, в Африку не продають. Купують розвинені країни Європи». Хоча це відверта брехня. Ще раз повторюю це маніпуляція та інформаційна війна в дії. Зниження цін так само негативно впливає на них.

Мій висновок: їм вигідніше нас знову затиснути, або виставити кабальні умови. Туреччина спочатку заявляла, що хочуть стати хабом для української продукції. Причина цих заяв проста: У Туреччині простоюють потужності переробників через просадку курсу турецької ліри. Вихід — дешева продукція з України.

Загалом, ситуація критична. У продовження зернового коридору я вже не вірю, принаймні на нинішніх умовах. Чекати на поблажок теж не варто. Думаю все тільки посилиться. А поки що для картинки, моє судно з соєю. І на даний момент останнє, після 15 жовтня вже не проходять інспекцію суден.

Євген Гордієнко, співзасновник та гендиректор TRADE GROUP (Poland)

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *