Курс гривні у 2023 році: економісти дивують прогнозами

Низка аналітиків фінансового ринку вважає, що наступного року гривня зміцниться, а курс долара впаде нижче 40 грн/$.

Водночас інша частина експертів переконана, що надалі гривня буде дешевшати, пише businessua.com.

Так, у тому, що підстав для девальвації гривні немає, переконаний експерт «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин. На його думку, експорт сільськогосподарської продукції забезпечив країну достатньою кількістю валютної готівки, що дозволяє припустити подальше зміцнення гривні.

«Наразі потрясінь на ринку не очікується, а у разі продовження «зернової угоди» ще на рік гривня зміцнішає і може навіть наблизитися ближче до офіційного курсу», — вважає Пендзин.

Цю думку поділяє й керівник відділу аналітики Concorde Capital Олександр Паращій. Він вважає, що наступного року долар може бути значно дешевшим за закладений в бюджет-2023.

Водночас чимало аналітиків не так оптимістично налаштовані на співвідношення гривні та долара. Адже гривня все одно сповзає вниз, попри відчайдушні спроби Нацбанку утримати її від падіння.

«Для підтримки національної валюти НБУ від початку року продав на валютному ринку вже $20,2 млрд. Це при тому, що на 1 січня 2022 р. валютний резерв Нацбанку становив $30,94 млрд», — поділився статистикою член ради Нацбанку Богдан Данилишин.

Отже, за 10 місяців поточного року скорочення валютного резерву держави могло перевищити 65%. Втім, цю прірву вдалося скоротити до 18,4% — завдяки валютним надходженням в Україну від закордонних партнерів. Адже валюта з-за кордону теж поповнює резерв Нацбанку.

За такого стрімкого скорочення золотовалютних резервів країни Нацбанку не залишатиметься зрештою більш нічого, як надалі ослаблювати гривню. Таким чином, девальвація гривні та зростання курсу долара неминучі, кажуть експерти.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *