Курс гривні опустили українські аграрії. Вони його і піднімуть

Готівковий курс долара відкотився до 42,5 грн/$ після стрибка до 45 грн/$ минулого тижня. Причин цього декілька.

Про це пише Forbes.

Одна з головних причин, що стала штовхати роздрібний курс угору, — в касах банків стало менше валюти, ніж до повномасштабного вторгнення росії: $0,5 млрд на кінець серпня проти понад $1 млрд. Таку статистику НБУ наводить фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків. До цього додались заяви російської влади про мобілізацію та погрози використання ядерної зброї.

Окрім емоційної складової, на ринок тисне більш фундаментальний чинник — купівля валюти аграріями, розповіло виданню джерело з департаменту монетарної політики НБУ. Цей фактор продовжує діяти, додав співбесідник.

В осінній період аграріям потрібно більше пального, пояснює гендиректор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон. Це імпорт, для якого потрібно купувати валюту в обсягах до $200 млн щомісяця.

Восени аграрії також розраховуються за насіння та засоби захисту рослин, надані постачальниками для посівної. Ще одна стаття імпортних витрат — добрива (втім, цього року попит на добрива становить близько 30% від минулорічного).

Та головний фактор зростання попиту на валюту у вересні — зростання витрат на послуги транспортування, говорить гендиректор УКАБ. Експорт аграрної продукції у вересні завдяки зерновому коридору суттєво зріс.

Вартість логістики зараз рекордно висока, пояснює Сластьон. І значну частину витрат за кордоном зараз сплачують українські аграрії — до порту отримувача. Це ще один фактор зростання їхнього попиту на валюту.

За прогнозами експерта, позитивний вплив аграріїв на валютний ринок підсилиться у найближчі два місяці. По-перше, за рахунок зростаючої валютної виручки: в серпні експорт аграрної продукції приніс близько 57% всієї валютної виручки українського бізнесу. За вересень виручка може сягнути $2,5 млрд, або близько 62% загального експорту товарів.

«По-друге, до кінця жовтня-листопада аграрії закінчать закупівлі палива для збору врожаю та підготовки до наступного сезону», — пояснює гендиректор УКАБ.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *