Курс долара по 50 грн можливий, але малоймовірний

У проєкті бюджету-2023 закладений курс долара у 50 грн на кінець року та інфляція у 30%.
Це досить песимістичний сценарій.

Таку думку висловила економічний експерт та ексдепутат Тетяна Острікова на своїй сторінці у Facebook.

«Долар по 50 грн та інфляція у 30% можливі, якщо Україна взагалі не отримає фінансової допомоги від наших іноземних партнерів та союзників, і доведеться друкувати гроші», — вважає вона.
 
За словами Тетяни Острікової, щоб отримати високу інфляцію, потрібно або зменшення кількості товарів і послуг (розширення бойових дій, зупинка виробництва тощо), або збільшення кількості грошей (друк) за незмінної кількості товарів і послуг, або девальвація, і гривнева ціна імпортних товарів зросте.

«І виглядає так, що такі сценарії малоймовірні», — вважає експерт.

Острікова пояснює це позитивною ситуацією на фронті, а також прогнозованим урядом зростанням ВВП у 4,6%. Тому зменшення виробництва не мало б бути.

«У проєкті бюджету друк грошей не закладений. Внутрішніх запозичень має бути 91 млрд грн. У цій категорії і ОВДП, і військові облігації.

Для девальвації гривні потрібно, щоб попит на валюту суттєво перевищував пропозицію. За планом від експорту в країну надійде $62 млрд. Додатково країна залучить $38 млрд запозичень. Разом — $100 млрд. Водночас імпорт складе $77 млрд. Зовнішні виплати за боргами — до $3 млрд. Тобто матимемо надлишок валюти у $20 млрд», — пояснює експерт.

Такий надлишок не просто не дасть гривні впасти, а зумовить її укріплення. Навіть якщо частину з $20 млрд НБУ покладе в резерви, вважає вона.

«Отже, всі три чинники, які могли б призвести до високої інфляції, наразі виглядають як можливі, але малоймовірні. Це добре, що влада прораховує всі варіанти і готується до несприятливого сценарію. Але зараз перспектива наступного року виглядає значно краще», — підсумовує експерт.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *