Курс 40 грн/$ — супероптимістичний рівень

Джерело фото:epravda.com.ua

Нинішнє падіння курсу гривні на 30% можна вважати оптимістичним показником. У довгостроковій перспективі національна валюта продовжить девальвувати.

Таку думку висловив заступник директора з питань торгівлі цінними паперами Dragon Capital Сергій Фурса, пише «Мінфін».

«Курс 40 грн/$ — це девальвація лише на 30%. Враховуючи, що вже пів року триває війна, яка призвела до значних втрат економіки, я думаю, що це дуже оптимістичні цифри», — зазначив Фурса.

На думку експерта, навіть якби не почалось повномасштабне вторгнення російської армії в Україну, гривня все одно девальвувала б, адже долар посилюється по відношенню до всіх валют світу, зокрема, до євро, єни, валют країн, що розвиваються. Причина в насамперед у підвищенні ставок центробанками і загрозі рецесії.

«Зовнішні та внутрішні фактори, пов’язані з війною, могли б посилювати один одного, але цього не відбувається, і курс 40 грн/$ — це супероптимістичний рівень», — вважає Фурса.

За словами експерта, наразі ніхто не може назвати цифру, яким буде курс, але у всіх є розуміння, що тиск на гривню зберігатиметься.

«Задача Нацбанку — зробити так, щоб швидкість ослаблення гривні була мінімальною. Нацбанк не зможе зупинити девальвацію гривні у довгостроковій перспективі. Зараз НБУ має працювати з очікуваннями, щоб ніхто не думав, що раз переставивши курс, регулятор буде робити це кожного місяця», — пояснює експерт.

Він підкреслює, що війна, яка за різними оцінками, триватиме до зими або весни, теж продовжуватиме тиснути на гривню. 

«Нацбанк друкуватиме кошти, бо наші західні партнери повністю не фінансуватимуть дефіцит бюджету. Крім цього, слід враховувати психологію валютних споживачів: якщо є гривня, її слід конвертувати в долар. Так роблять і громадяни, і бізнес. Доки зберігатиметься невизначеність, люди так робитимуть», — пояснює він.

Водночас, на думку експерта, українська економіка гнучка і може пристосуватися до змін. Він підкреслює, що навіть трикратне падіння гривні під час минулої девальвації не зламало економіку.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *