Вчені з’ясували, як корми з конопель впливають на корів

Європейські вчені провели дослідження з метою зрозуміти, чи можна використовувати на корм коровам марихуану, яка порівняно дешево вирощується та відрізняється високою поживною цінністю.

Сьогодні канабіс не вважається прийнятною кормовою добавкою для тварин у США чи Європі, оскільки вплив на корів та молоко ще повністю не досліджений, пише НВ.

Так, команда вчених під керівництвом Роберта Піпера виявила, що канабіноїди можуть проникати в молоко корів, яких годують коноплею. Дослідники годували 10 корів кормом з коноплею різної концентрації канабіноїдів (КБД) — сполук, які виявляють лікувальні властивості коноплі (не плутати з тетрагідроканабінолом, ТГК, який викликає дурманний ефект).

У перший тиждень вчені замінили лише частину кукурудзяного корму на корм із марихуани сорту Cannabis sativa з низьким рівнем КБД та ТГК (близько 0,3%) — і не помітили жодних особливих відмінностей у поведінці та надої корів.

Протягом наступних шести днів тварини їли виключно конопляний корм із великим вмістом КБД та ТГК. Вже в перші дні частота дихання і серцебиття корів упали, збільшились слиняві та носові виділення, вони активно позіхали та ворушили язиками, а їхні очі почервоніли. Деякі особини почали хитатися під час ходьби, а також завмирали в незвичайних позах, коли стояли на місці.

Через два дні після зміни раціону корови почали менше їсти, а їхні надої знизилися. Вчені поки що не можуть однозначно сказати, що до цього призвів вплив КБД чи те, що канабісний корм містить більше жирів, ніж корм з кукурудзи. Вони зазначають, що «найімовірніше» винен саме канабідіол, проте інші хімічні речовини корму також могли сприяти виникненню незвичайних симптомів у тварин.

Коли корови повернулися до свого звичайного раціону, їм знадобилося два дні, щоб зміни у поведінці повністю зникли. Однак у молоці можна було виявити ТГК і КБД навіть через вісім днів після зміни раціону.

Автори дослідження припускають, що такий корм може мати певний вплив на здоров’я людини, проте поки що незрозуміло, чи буде викликати дурманний ефект молоко з ТГК.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *