Вчені використовують силу дикої картоплі для виведення нових сортів

Оскільки населення світу перевищує 8 млрд осіб, а зміна клімату ускладнює вирощування продуктів харчування, вчені у Південній Америці використовують силу дикої картоплі для виведення стійких до хвороб сортів, які можуть дозволити фермерам виробляти більше продуктів харчування.

Про це повідомляє Freshplaza.

Нещодавній випуск стійкого до хвороб сорту CIP-Matilde Міжнародним центром картоплі (CIP) у Перу є результатом багаторічної роботи та інвестицій у збереження та вивчення диких родичів картоплі та їх використання для селекції картоплі. Це дозволило поєднати характеристики, які хочуть споживачі, зі здатністю дикої картоплі справлятися з хворобами та екстремальними кліматичними умовами. Переносячи ці властивості до культурної картоплі шляхом традиційної селекції та працюючи з фермерами над відбором кращих сортів, CIP розробляє картоплю з великим потенціалом для підвищення продовольчої безпеки, доходів та добробуту сільських сімей.

CIP-Matilde має високу стійкість до фітофторозу. Більшість фермерів борються з фітофторозом, обробляючи рослини фунгіцидами, але для дрібних землевласників у країнах, що розвиваються, вартість цих агрохімікатів може бути непомірно високою, і вони становлять ризик для навколишнього середовища.

Вчені вивели та відібрали сорт CIP-Matilde у співпраці з фермерами за підтримки Crop Trust, міжнародної організації, яка працює над збереженням та використанням різноманітності сільгоспкультур. Crop Trust підтримує аналогічну роботу з шістьма іншими культурами на трьох континентах у межах проєкту «Біорізноманіття для можливостей, засобів для існування та розвитку», або BOLD.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *