Вчені припускають, що у квасолі є свідомість

Дослідники з іспанського Університету Мурсії на чолі з Пако Кальво взялися за нове вичення «нейробіології рослин». Їхньою метою є пошук чіткої відповіді на досі відкрите питання: чи є рослини свідомими?

Про це повідомляє Futurism.

Відзначається, що це дуже ефемерна й суперечлива спроба, оскільки наука й досі не має конкретного способу вивчення чи навіть визначення свідомості. Проте експерименти Пако Кальво все одно є цікавими.

Давно відомо, що рослини здатні до спілкування одне з одним, реакцій та різноманітних «трюків», що допомагають їм виживати в природі. Проте неясно, чи це реальна їхня воля, чи це пасивні й несвідомі реакції, вироблені тисячоліттями еволюції.

«Ми знаємо, що рослини знають про навколишнє середовище, себе та одне одного. Ми не знаємо, чи вони при свідомості», — каже професорка рослинництва з Університету Вашингтона Елізабет Ван Волкенбург. 

Кальво з колегами розробили перелік факторів для аналізу й вимірювання наявності в поведінці рослини явища волі або принаймні пізнання. 

  • По-перше, вони запитують, чи поведінка є гнучкою та проактивною.
  • По-друге, вони запитують, чи така поведінка є випереджаючою.
  • Нарешті, по-третє, вони визначають, чи ця поведінка є цілеспрямованою.

Згідно з цим списком вчені вважають, що, можливо, знайшли приклад, де рослина відповідає вимогам. Це — квасоля.

Коли квасоля піднімається, вона справді виглядає так, ніби шукає найкраще місце. Вона простягається широкими, «скануючими» рухами, коли вирішує, де оселитися, і коли все-таки чіпляється за якийсь виступ, у її пагонах з’являється сплеск внутрішніх електричних сигналів. Комбінація цих факторів може сигналізувати про базову когнітивну функцію, кажуть дослідники, і навіть більше — бути доказом того, що рослини мають суб’єктивний досвід.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *