Вчені генетично оптимізували горох

Горох є важливою культурою для фермерів через його універсальність та надійні урожаї у різних середовищах та типах ґрунтів. Горох також є цінною культурою сівозміни завдяки своїй здатності покращувати ґрунт, у якому він росте, без використання промислових добрив.

«В останні десятиліття технологія секвенування наступного покоління значно полегшила дослідження геноміки сільськогосподарських культур, що призвело до кращого розуміння архітектури геному», — пояснив один із керівників дослідження професор Раджив Варшней, пише phys.org, посилаючись на дослідження Університету Мердока.

Описувана технологія була застосована для картування генетичної структури та варіацій 118 генотипів культурного та дикого гороху.

Це дослідження, опубліковане в журналі Nature Genetics, докладно описує генетичну структуру та мінливість гороху, а також те, як він еволюціонував дотепер, і закладає основу для покращення сільськогосподарських культур.

Селекціонери можуть використовувати цю інформацію для створення нових сортів гороху з покращеними характеристиками, такими як посухостійкість та морозостійкість. Геномна селекція сприяє швидкому поєднанню найкращих генів і прискорює цикл розмноження.

«Це дослідження забезпечує глибше розуміння гороху та генів, які можуть відігравати роль в адаптації до зміни клімату та допомагають вирощувати більш стійкі до клімату культури. Воно заповнює прогалину між попередніми базовими моделями та сучасною геномікою, щоб прискорити дослідження та покращити врожай гороху», — зазначає вчений.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *